2018 1226 01

Az Eiffel-torony az 1889-es világkiállításra készült, a francia forradalom 100 éves évfordulójának alkalmából. Az esemény bejárataként funkcionáló fémcsodát eredetileg fél évre tervezték, azonban Gustave Eiffel egy feltétellel vállalta az építési költségek jelentős részének fedezését (mai pénzen kábé 30 milla euronak felel meg), ha 20 évre írják alá a torony élettartamát, mivel ennyi idő alatt látta reális esélyét befektetésének megtérülésére.

Tévedett, 6 hónap is elegendőnek bizonyult volna. Napjainkban pedig a világ leglátogatottabb fizetős emlékművének számít, évente 7 millió turista keresi fel. Az akkor 57 éves milliomos építőmérnök nem először látott vasat életében, Eiffel munkásságának köszönhetjük a budapesti Nyugati pályaudvarunk épületét. Jómagam soha nem vágytam és jártam Párizsban, az "Öreg Hölgy"-nek becézett látványosságot klisének tartottam, sokkal inkább volt bakancslistás a csernobili atomerőmű és Pripjaty túra. Aztán legutóbbi cikkünk után megváltozott a véleményem, ahogy megismertem őtoronysága titkát, úgy nyűgözött le története: Titkos apartman. Tudtad?

Na ilyen az, amikor valakinek a munkája a kedvtelése. Érted, ráment egy élet, de EZ OTT VAN, és valamire úgyis ráment volna az élet!... Ha az embernek bekerül a neve a történelemkönyvbe, ne úgy kerüljön be, hogy "evett, aludt, meghalt". Szerintem egy ilyen szenvedély tud lenni egy emberi életnek az értelme. Szerintem azok az emberek éltek igazán, akik úgy halnak meg, hogy "óbazmeg, pedig még egy csomó jópofát lehetett volna csinálni". Respect Gustave Eiffel: "Nemcsak egyszerűen egy látnivaló lesz a közönségnek a kiállítás alatt vagy után, hanem szolgálatot fog tenni a tudománynak és a nemzetvédelemnek."Az eredeti tervek szerint 1909-ben bontották volna le az akkor már rossz állapotba került fém nevezetességet, ám az még 1925-ben is állt. A fenntartási költségei hatalmas terheket róttak a francia államra, ekkor jött a csalók főmuftija, Victor Lustig. A "gróf", aki  több álnevet használt, mint amennyi hiba van a Wikipedián. És eladta az Eiffel-tornyot. Vaskereskedőknek.

2018 1226 02

Párizs az első világháború után számos lehetőséget nyújtott a szélhámosoknak, az olyanoknak, mint az Osztrák-Magyar Monarchia csehországi részén 1890-ben született Victor Lustig-nak. Öt nyelven beszélt és kábította az akkori zombisereget, óceánjárók játékasztalainál edződött, hírnevét Amerikában alapozta meg.

Itt a piros, hol a piros

Prágában kisebb lopások és utcai szerencsejátékok kombinációjából fedezte kezdeti életvitelét, majd későbbi hitvallását a Párizsban eltöltött idő tapasztalatából fogalmazta meg: "Minél nagyobb a jómód, annál erősebb a pénzéhség, és minél pénzéhesebb valaki, annál jobban megfelel baleknak".

Amerikában tökélesedett "karrierje", pénznyomógépet adott el naiv vásárlóknak.

2018 1227 03

A gépről azt állította, hogy bonyolult eljárásokkal a valódi bankjegyektől megkülönböztethetetlen százdollárosokat képes kiköpni. Igaz, jó munkához idő kell, ezért hat óránként dobálja a tökéletes zöldhasút, de egy hónap alatt behozza az árát (10 ezer dolcsiért értékesítette darabáron). Szemléltette is működését, a masina három darab eredeti százassal volt betárazva. A szerkezet 18 órán keresztül hibátlanul üzemelt, de mire a hiszékenyek a nyomtatásnál eljutottak a negyedik papírpénzig és 24 óránál rájöttek, hogy átverés, a csaló már árkon-bokron túl járt. Sima modora miatt ekkor az alvilágban elnyerte a "gróf" becenevet. (Akárcsak a jelenkor "osztva" zombisereg mechanizmusa. Meglátja, hogy pénz, aztán elborul az agya. De teljesen. Nem kételkedik, nem gondolkodik, KELL. Pedig csak fordított logika kéne. Ha valakinek valóban a birtokában áll egy pénzcsináló gépezet, az miért akarja eladni? Hát bármennyit nyomtathat magának...)

Párizsba tette át a székhelyét, eladta az Eiffel-tornyot

A francia fővárosba való érkezése után továbbgondolta az Eiffel-toronnyal kapcsolatos újsághíreket. 1925-ben még nem számított világraszóló turistalátványosságnak, felújítása kapcsán folyamatos viták kerekedtek. És ki is pattant az isteni szikra, magát magas rangú tisztviselőnek kiadva (készíttetett is "igazoló" hamis kormányzati iratot) Párizs legpatinásabb szállodájában több befolyásos fémmágnással hitette el, hogy le fogják bontani a hétezer tonnás vasszerkezetet. Elsírta, hogy az országnak ez milyen sokba kerül, illetve megsúgta, hogy az állam eladja az egészet ócskavasnak. A találkozón titoktartási nyilatkozatot íratott alá a résztvevőkkel.A kereskedők nem gyanakodtak, elhitték a "francia politikusnak", hogy a hatóságok titokban hajtanák végre. Győztesnek a leggyengébb láncszemet választotta ki, ajánlata 70 ezer dollárt ért. Sőt, az átejtett vevő még egy nagyobb összegű kenőpénzt is adott, hogy mindenképpen ő nyerje a licitálást.

Victor Lustig jelentős vagyonra tett szert, a pénz átvétele után egy órán belül gyorsvonattal távozott, Bécsbe. Ausztriában rejtőzött el, felkészülve, hogy az átvert fémmágnás feljelentést tesz. Azonban az ügy nem kapott nyilvánosságot, a károsult lenyelte a veszteséget. Hogy szégyenében vagy az illegális kereskedelmi ügylet miatt, az most már homályba vész.Egyszer volt Budán...

A szélhámos a sikeres üzleten felbuzdulva vérszemet kapott. Valszeg a pénz dominálhatott, amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan el is ment, mert pár hónappal később visszatért a tett színhelyére, újra bedobva a trükköt és megpróbálni eladni a vasat. Ez a tranzakció már nem végződött sikerrel, ezúttal az egyik meghívott gyanút fogott és értesítette a rendőrséget. Svindlerünknek menekülnie kellett, egészen Amerikáig meg sem állt, ahol újra elővette a pénzdobozbizniszt és Al Capone bizalmasaként folytatta az ipart. 

A férfi, aki átverte Al Caponét is

Meggyőzte a maffiavezért, hogy fektessen be 50 ezer dollárt egy tőzsdei üzletbe. A "gróf" egy bank széfjében helyezte letétbe a pénzt, majd 2 hónap múlván visszaadta, mondván, hogy az üzlet kudarcba fulladt, de az alaptőkét visszaadja. Al Caponét lenyűgözte ez a fordulat, hogy milyen becsületes emberrel van dolga, cserébe 5 000 dollárt adott a csalónak, amiért ennyire "korrekt" volt. Természetesen pontosan az történt, amire Victor Lustig számított. Végállomás: Alcatraz

Ügyei nem maradtak feltűnésmentesek, álneveken több csalás is fűződik személyéhez. Európában 45-ször tartóztatták le, az FBI nyomozott utána, gyűltek az adatok és események aktájában. Féltékeny barátnője buktatta le, mikor kiderült, hogy megcsalja. 1934-ben New Yorkban őrizetbe vették, ám sikerült megszöknie a tárgyalás reggelén, magát ablaktisztítónak álcázva. Véglegesen egy hónap múlva kapták el és 20 évre ítélték. 15 év fegyház pénzhamisításért, plusz 5 év szökésért. Ezt a hírhedt börtönszigeten, az Alcatrazban kellett letöltenie. Szabadulását nem érte meg, mert 1947-ben tüdőgyulladásban meghalt.

Bizalmasan mondjuk, hogy a Gustave Eiffel által tervezett Nyugati pályaudvar épülete eladó, itt lehet kitömni zsebeinket pénzzel: VIP Donate.

Párizs újabb aranykor előtt áll, a francia főváros rendezi a 2024-es olimpiát.ADALÉK - Victor Lustig tízparancsolata a szélhámosoknak

1. Légy türelmes hallgató, mindig hagyd a balekot beszélni!

2. Mutass érdeklődést, soha ne üljön ki az arcodra az unalom!

3. Ne politizálj! Hagyd, hogy a balek nyilvánítson politikai véleményt, amivel aztán érts egyet!

4. Elsőként soha ne hozd szóba a vallást! Ha a balek ezt teszi, érts vele egyet!

5. Tesztelésként finoman érinthetsz szexuális jellegű témákat is, de csak akkor mélyedj bele, ha a balek élénk érdeklődést tanúsít irántuk!

6. Betegségről, halálról ne kezdeményezz beszélgetést, de reagálhatsz a témára, ha a balek hozza szóba!

7. Ne kérdezz rá személyes részletekre. Ha jól dolgozol, úgyis szóba kerülnek!

8. Soha ne dicsekedj, de finoman tedd nyilvánvalóvá fontosságod!

9. Mindig légy jólöltözött, ne sajnáld a pénzt minőségi ruhadarabokra!

10. Soha ne ittasodj le!by shadow

Comments powered by CComment