Egy bangladesi kislány, aki az 1900-as években kapta el a fekete himlőt:

2019 0411 01

Az emberiség történelmét végigkísérték a járványok, de sajnos még a modern orvostudomány korában is bármikor kialakulhat egy pusztító világjárvány.

Ha szörnyű betegségekre gondolunk a múltból, akkor jobbára a pestis jut eszünkbe, talán a járványos gyerekbénulás, esetleg spanyolnátha vagy torokgyík, de a fekete himlő nem kap megfelelő "elismerést", amikor a "tömeggyilkosokról" beszélünk.A cikk apropóját talán a következő szám indokolja meg a legjobban: csak a 20. században, amikor már rendelkezésre állt a himlő elleni hatásos vakcina, 300 - 500 millió ember esett áldozatul ennek a betegségnek... Álljunk meg egy pillanatra, és gondoljunk bele ebbe az óriási számba. Több embert pusztított el, mint az összes diktátor, háború, népirtás és a spanyolnátha együttvéve.

A betegek 80%-a 5 éves kor alatti gyermek volt, és minden harmadik túlélőnél részleges vagy teljesen vakságot okozott a szövődményei miatt. Volt néhány kultúra, ahol el sem nevezték az újszülötteket, mert a halálos kimenetelű gyermekbetegségek elkerülhetetlenek voltak.

Még ha túl is éled, akkor is viseled a nyomait.

A fekete himlő vagy latin nevén variola vera cseppfertőzéssel terjed, kizárólag emberről-emberre.

Két vírusvariánsa létezik: a nagy járványokért felelős major Variola, amely rosszabb mutatókkal bír, a fertőzötteknél átlag 20-40 %-os halálozási arány, illetve az "enyhébb" Variola minor, amely sokkal kisebb mortalitásért felel, "csupán" néhány %-os a halálos áldozatainak a száma.

A lappangási idő alatt nem fertőző, a kiütések megjelenésétől egészen a pörkök leválásáig azonban igen.A cseppfertőzés által és a bőrön tapasztalt elváltozások érintésével terjedő fekete himlő rendkívül ragályos betegség volt. 

2019 0411 03

Miután a vírus részecskék bejutnak a légutakon keresztül a tüdőbe, elérnek a nyirokcsomókba, ahol sokszorozódnak, a véráramba kerülve a lépen, májon, csontvelőn áthaladva szintén sokszorozódnak. A fekete himlő fertőzés kezdeti tünete – a magas láz, végtagfájdalom – nagyon hasonlítanak az influenzára. A lappangási ideje két hét is lehetett, majd a bőrön megjelentek a gombostűfejnyi lapos foltok (először az arcon aztán az egész testen), amelyek hólyaggá, illetve gennyes búbokká alakultak (óriási fájdalmakkal járt), aztán kezdődött a túlélőknél a pörkösödés, vagyis a sebgyógyulás. A fertőző képesség a kiütések megjelenésétől a pörkök leválásáig tart, ez az időszak általában három hétre tehető.

2019 0411 02

Amikor a kiütések leszáradnak, hamar láthatóvá válik a betegség maradandó hatása, himlőhelyek általában az arcon, amelyet a népnyelv "ragyaként" ismer. Gyakori szövődmény az egyik vagy mindkét szem elvesztése (a 18.-19. században a vakok egyharmada himlő miatt vesztette el látását), néha a haj teljes vagy részleges kihullása, alkalmanként súlyos végtagtorzulások.

Fontos szerepet játszott a történelmünkben, gyakorlatilag az emberiség legnagyobb gyilkosával állunk szemben.

A himlő vírusa évezredekkel ezelőtt ugorhatott át az emberre az eredeti gazdaállatról (ami TALÁN egy rágcsáló lehetett). Azt nem tudni, hogy pontosan melyik állat volt a vírus forrása, és mikor került át először az emberre - ami bizonyos, hogy V. Ramszesz himlőben halt meg időszámításunk előtt 1145-ben (a nyomát múmiáján találták).

2019 0411 05

A pestistől eltérően a vírus nem periodikusan fellángoló járványokat okozott, hanem folyamatosan tizedelte a népességet.

A pestis, bár szörnyű hatással járt, de mégiscsak időszakos betegség volt (bármennyire is drámaiak voltak az egyes járványok, összességében kevesebb áldozatot szedett), a himlő ezzel szemben endemikus volt, és évezredeken át folyamatosan fertőzött. Földműveseknek és uralkodóknak egyaránt szembe kellett néznie a ténnyel, hogy az életük során nagy valószínűséggel megkapják a betegséget, és jó eséllyel bele is halnak.A királyi családok, angol, francia, orosz uralkodók is áldozatul estek, II. Péter történetesen esküvője estéjén hagyta itt a földi világot, 1730-ban. 

I. Erzsébet angol királynő himlő túlélő volt, ha belehalt volna huszonévesen, Anglia történelme egészen máshogy alakult volna, valószínűleg utána a katolikus Stuart Mária került volna trónra.

A túlélők testén, ha szerencsések voltak, a himlő csúnya hegeket hagyott, a kevésbé szerencsések megvakultak.

Sztálin arcáról az összes fotóján kiretusálták a himlőhelyeket, de Kölcsey Ferencet is a himlő vakította meg fél szemére - állapota hozzájárult visszahúzódó egyéniségének kialakulásához.

2019 0411 08

Az Újvilágban megjelenő Variola-vírus borzalmas pusztítást vitt végbe: Kolumbusz, majd később Cortez látogatása után az általuk meghódított területek népességének 80-90 %-a pár évtized leforgása alatt egyszerűen eltűnt. Ez persze két óriási jelentőségű következménnyel járt: megkönnyítette az európai gyarmatosítók dolgát (gyakorlatilag az ölükbe hullott az Újvilág), valamint a munkaerő eltűnése miatt elősegítette az afrikai rabszolga kereskedelmet (hozzájárulva ezáltal a Fekete Kontinens civilizációinak eltűnéséhez).Vallások és az orvostudomány is próbálkozott a betegséget megmagyarázni, és a hatása ellen felvenni a küzdelmet. Az első orvosi himlőellenes eljárás a varioláció volt, amelyet Kínában fejlesztettek ki a 10. században. Himlős betegtől származó gennyet karcoltak bele egészséges emberek bőrebe, ezáltal megfertőzve őket ("egy csík himlőt kérnék" mondták akkoriban). Máig nem ismert okból a halandóság mindössze 2%-os volt az átadott fertőzésen, és a túlélők egész életükre ellenállóvá váltak a vírussal szemben, de az így kezelt emberek képesek voltak terjeszteni a kórokozót. Nem nyújtott steril védettséget és segítették az újabb és újabb járványok kialakulását.

2019 0411 10

Edward Jenner, angol sebész hozta létre a világ legelső oltóanyagát.

Az első igazán nagy áttörést Edward Jenner munkássága hozta, 1778-ban. Egy tehenészlány megjegyzése, miszerint ő már nem kaphatja el a himlőt, mert átesett a tehénhimlőn, vette rá, hogy e téren kísérletezésbe kezdjen. Hogy bizonyítsa ezt az elméletet, tehénhimlő váladékával megfertőzött egy nyolc éves kisfiút az emberi himlő ellen. (Akkoriban nem akadékoskodtak, amikor emberkísérletekről volt szó, csak mentsék valahogy az életeket.) Később, a gyermek hímlővel megfertőzve immunisnak bizonyult a betegséggel szemben. Ez az eljárás hozta meg az első reménysugarat, hogy a vakcinával megfékezhető a járvány és bebizonyosodott a vakcinázás jelentősége, melyet azóta is alkalmaznak a fertőzések elleni védelemben.Ám az oltás nem volt még teljesen tökéletes, mert nem mindenkinek adott egész életre szóló védettséget (maga Lincoln elnök is megbetegedett himlőben a Gettysburg-i beszéd után). A védőoltást néhány évtizeddel később lecserélték, de maga az elv sikeresnek bizonyult. Azért is fontos, mert ez a vírus felelős a vírus elleni oltások kidolgozásáért, és ez az első - és egyelőre egyetlen "faj" (a vírusok besorolása nem egyszerű), amelyet az ember szándékosan irtott ki.

Akik bevállalták az új eljárást, örökre védettséget szereztek a himlő ellen:

2019 0411 06

A vírus akkor került újra a figyelem középpontjába, amikor 1947-ben új járvány tört ki New Yorkban.

Az Egészségügyi Világszervezet 1953-ban határozta el, hogy kiirtják a vírust, és elképesztő erőfeszítések eredményeképpen a Variola eltűnt a bolygónkról. 1967-ben a WHO egészségügyi világszervezet összehangolt tervet készített a fekete himlő kiirtására. 

1966, készül a stratégia a fekete himlő kiirtására, bal szélen Donald Henderson, amerikai orvos és járványkutató, aki annak idején kulcsszerepet játszott a fekete himlő felszámolásában.

2019 0411 07

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Donald Hendersont választotta a fekete himlő elleni globális harc vezetőjévé. Kevesen bíztak sikerében, ám az orvos a járványgócok izolálására összpontosított, és a tömeges vakcinálás helyett célzottan oltatta be az embereket.

A sikeres kampány visszaszorította betegséget Afrika szarvára, ahol 1977-ben, Szomáliában regisztrálták az utolsó megbetegedést. 1978 pedig az első himlőmentes év lett volna az emberiség történelmében, ha egy professzor hibájából nem fertőződik meg két munkatárs egy birminghami laborban, közülük az egyik meg is halt (a professzor pedig öngyilkos lett).Jenner elmélete alapján kifejlesztett védőoltásnak és az ENSZ törekvésének hála végleg sikerült felszámolni a fekete himlőt. A WHO 1979-ben a természetben kiirtottnak nyilvánította a fekete himlő kórokozóját, ezzel okafogyottá vált a himlő elleni védőoltás is.

A WHO 1966-tól 1980-ig tartó globális erőfeszítéseinek összköltsége 300 millió dollár volt - csaknem 200 ezer ember dolgozott a világ több mint 70 országában, és 2400 millió dózis védőoltást használtak fel.

Ez a betegség az első, amelyet A VÉDŐOLTÁSOKNAK HÁLA sikerült teljesen felszámolni.

2018 0411 09

A kevésbé fertőző tehénhimlő vírusa, a vaccinia, még ma is fontos eszköz a víruskutatók és vakcinafejlesztők kezében. Azért is van jelentősége, mert tökéletes illusztrációjául szolgál annak, mi történhet, ha "átugrik" az eredeti gazdaállatról az emberre. A népességrobbanás hatására egyre több szűz területre tör be az ember, ahol meglehetősen nagy az esélye, hogy egy addig ismeretlen vírussal találkozik.

A világon több helyen őriznek mintákat a halálos vírusból, hét lakat alatt. Valószínűleg mind az USA, mind a Szovjetunió dolgozott a Variola-vírus fegyverként való felhasználásán, de nyilván mindkét fél tagadja az ilyen biofegyver programok létét (miközben a másikat gyanúsítja ezzel, természetesen).Ha most ütne ki egy mesterségesen előidézett járvány, a már évtizedek óta védettséget oltás útján nem kapó lakosság körében rettenetes pusztítást végezne...

A tanulsága a fekete himlőnek, hogy ha van valami, ami komolyan fenyegeti a civilizációnkat, akkor az egy új himlő megjelenése.

A kanyaró, olyan százmillió áldozattal, ugyancsak dobogós helyet foglal el a "tömeggyilkosok" között. Bár korábban úgy tűnt, végre sikerült megfékezni, de az ősi betegség az oltásellenes IDIÓTÁKNAK mozgalomnak "köszönhetően" egyre inkább súlyos problémává válik a nyugati világban...Felhasznált források:ÁNTSZQubitOrigomRNsWikipédiaLifeMagyar NarancsIndexWeborvosDoctorTreatmentsMedical TalkWikiwand,eAnswers.

Comments powered by CComment